Pitkälammi, Kisko, orientering på egen hand, 5–18.6.2023

(Suomeksi)

Pitkälammi är en av de finaste terrängerna på den här trakten! (Bilden är från maj 2022, samma område används också nu.)

Raseborgs egenhandsorienteringar fortsätter med nya banor några kilometer på andra sidan om gränsen till Egentliga Finland. Den här gången får vi springa i FU-47:s fantastiska terräng i Pitkälammi, Kisko. Platsen är bekant för flera sedan många år av motionsorientering samt Hiidenkiertäjäts FM-stafett grupp 2 år 2015 och Prisma-rastit år 2016. Kartan är med andra ord redan åtta år gammal men uppdaterades för träningsbruk inför FM-lång i Fiskars 2019. Därtill har några gula och gröna områden justerats lätt även nu. De två längsta banorna (A & B) går runt Pitkälammi och är därför relativt långa. C-, D- och E-banorna är naturligtvis kortare och lättare. Ändå liknar D- och E-banorna snarare en 12- än en 10-åringsbanorna i tävling, så de yngsta kan denna gång gärna ta med en följeslagare ut i skogen: de svagaste skogsmaskinsstigarna börjar vara så svaga att det är bra att kunna ta stöd av t.ex. kärrkanter, höjdkurvor eller en beståndsgräns. Banläggare är Samuli Salmenoja.

Fem banor: A-bana 6,9 km 19 kontroller, B-bana 5,1 km 12 kontroller, C-bana 3,4 km 12 kontroller, D-bana 2,0 km 10 kontroller och E-bana 1,4 km 8 kontroller. På banorna A och B är skalan 1:10000 så att de ryms på A4-arken; på banorna C D, och E är skalan 1:7500, ekvidistans 5 m. Kontrollerna är utmärkta i terrängen med vanliga stora skärmar, inga kodnummer eller stämplar. Om du märker att någon fattas, meddela oss.

Parkering på det på orienteringskartan utmärkta stället och ovillkorligen utanför den asfalterade landsvägen. Vid väg 186 finns en vägvisningsskärm i korsningen till skogsvägen i Pitkälammi. Skogsvägen är stängd med en bom invid vilken det finns ett litet utrymme där det är tillåtet att lämna bilen, men vi ber er ta hänsyn till varandra och parkera så att så många som möjligt får plats. Blockera inte vägen framför bommen; markägaren har nyckeln, och det kan förekomma trafik på vägen när som helst. En annan parkeringsmöjlighet för några bilar finns ca 500 m sydost om den förra, i ett litet skogsvägsavtag från landsvägen. Se upp för trafiken på landsvägen och lämna utrymme åt andra också här.

Pris för träningen: Utomstående vuxna betalar 8 € och juniorer t.o.m. 18 år 5 €; OK Raseborgs medlemmar (och FU-47:s medlemmar som deltar i våra motionsorienteringstalko) orienterar alla gratis. Pris kan betalas i Rastilippu eller med bankgiro (kontonummer finns på kartan), på samma gång kan man betala för flera, skriv orienterarnas namn i meddelandefältet. Också Mobilepay, Smartum, Edenred och ePassi fungerar. GPS-resultatservice och rutthärvel i Livelox. Pdf-kartor att printa själv i Rastilippu, papperskartor i kartbrevlådorna vid FU-47:s föreningshus i Fiskars (Kalliomäentie 4) och vid Västerby skidcentrum i Ekenäs.

Välkommen till Pitkälammi!