Raaseporin ”viikon rata”: OK Raseborgin ja FU-47:n omatoimiset kuntosuunnistukset Raaseporin seudulla koronaviruspoikkeustilan aikana 2020

Ruotsinkielinen versio täällä.

Raaseporin ”viikon rata” on kaikille suunnistajille ja luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille tarkoitettu ”tilapäisten kiintorastien” konsepti. Se on tarkoitettu omatoimiseen suunnistuksen harrastamiseen ja harjoitteluun läntisen Uudenmaan hienoissa metsissä myös koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen aikana.

”Viikon rata” tarjoaa liikuntaa ja urheilua metsässä ilman sosiaalisia kontakteja juuri sinulle sopivana aikana yksin tai perheesi kanssa. Tarjolla on tilanteesta riippuen joko “kaikki rastit” -kartta, jolle voit itse suunnitella juuri itsellesi mieleisen radan, tai ratamestarin valmiiksi suunnittelemia vaihtoehtoja kuntorastityylisin vaikeustasoin. Usein tarjolla ovat nämä molemmat.

Maastossa on rasteilla normaalikokoiset rastiliput joko keppiin tai puun oksiin kiinnitettyinä, tai esim. kuitunauhaa rast, ei muuta kalustoa. Lähtö- ja maalipaikkoja ei yleensä ole merkitty maastoon, eikä opastusta tai ohjattua pysäköintiä ole järjestetty. Lähtö ja maali on kuitenkin sijoitettu kartalle siten, että lähistöllä on laillisia ja käteviä pysäköintimahdollisuuksia vähintään muutamalle autolle kerrallaan. Sekä liikennesääntöjä että koronaviruksen torjuntaa koskevia viranomaisohjeita mm. turvallisista välimatkoista muihin ihmisiin tulee ehdottomasti noudattaa.

Suunnistamaan päästäksesi tarvitset vain kartan, joka on helppoa lunastaa. Käytämme Suunnistusliiton Rastilippu.fi-palvelua: kirjaudut vain sisään, valitset palvelusta oikean tapahtuman ja maksat 5 euron karttamaksun (halutessasi voit sopia myös pankkisiirrolla maksamisesta samalla kun lähetät sähköpostia kartoista). OK Raseborgin ja FU-47:n jäsenille Raaseporin ”viikon rata” on ilmainen jäsenetu. Lisäksi myös kaikki alle 18-vuotiaat juniorit suunnistavat ilmaiseksi seurajäsenyyteen katsomatta. Huom: Rastilipussa voit tehdä sekä maksullisen ilmoittautumisen että ilmaisen jäsenetu- tai juniori-ilmoittautumisen.

Kun maksu on hoidettu tai siitä on sovittu, saat karttasi sähköpostitse pdf-tiedostona, jonka voit tulostaa itse. Lähetät vain sähköpostiviestin Kristian Forsellille osoitteeseen kristian.forsell59@gmail.com, niin saat vastauksen vuorokauden kuluessa. Jos siis haluat suunnistamaan esimerkiksi sunnuntaina, pyydä karttoja viimeistään lauantaina ja mielellään jo perjantaina. Jos vastaus viipyy epänormaalin kauan, soita 044 2649067.

Ohje viestin lähettämisestä: laita otsikoksi esim. ”Raaseporin viikon rata”, ja kerro viestissäsi, keille kaikille pyydät karttoja, eli anna suunnistajan/suunnistajien nimet, seurat (jos on) ja tarvittaessa tieto suunnistajan alle 18 vuoden iästä (ilmainen osallistuminen). Jos aiot juosta yhdellä ja samalla viikon radalla useammin kuin kerran ja haluat tehdä niistä kaikista reittihärvelin, kerro myös, moneenko kertaan haluat nimesi mainittavaksi osallistujalistassa.

Kukin ”viikon rata” on auki aina tietyn aikavälin, tyypillisesti tiistaista sunnuntaihin ennalta ilmoitettuina päivämäärinä, ja saman viikon aikana on mahdollista käydä metsälenkillä useampaankin kertaan, kunhan vain muistamme velvoitteen pysyä tarpeeksi kaukana toisistamme. Jos huomaat suunnistamassa käydessäsi jonkin rastilipun pudonneen, kaatuneen maahan tai kadonneen, olemme kiitollisia, jos nostat sen pystyyn tai paikalleen tai ilmoitat meille ongelmasta. Muuten pyydämme välttämään näinä Covid-19-aikoina rastilippujen koskettamista: perinteisten suunnistustreenien “hipaisuleimauksen” sijasta nyt on parempi käydä vain noin metrin päässä lipusta ja jatkaa kohti seuraavaa.

Ajanottoa tai tulospalvelua ei järjestetä. Keräämme kuitenkin osallistujien nimilistoja ja julkaisemme ne verkkosivuillamme normaalien kuntorastitulosten sijasta.

Reittihärveli julkaistaan aina kunkin radan sulkeuduttua. Reittihärvelistä tulee rogaining- tai pistesuunnistustyyppinen, eli yksi ja sama ”kaikki rastit” -kartta kaikille nimensä osallistujalistaan ilmoittaneille (jos ehdit tehdä samoilla rasteilla useamman kuin yhden treenin, kerro meille ennen härvelin julkistamista, moneenko kertaan haluat nimesi härveliin). Huom.: härveli toimii näissä oloissa parhaiten oman gps-kellosi tallentaman käyrän varassa, ja tavanomaisen rastiväliaikoihin perustuvan automaattisen käyrän kohdistuksen sijasta on syytä käyttää manuaalikohdistusta (kysy tarvittaessa neuvoa jouko.nurmiainen@gmail.com, 050 5181178).

Lopuksi, muistathan tämän:

(1) Kun suunnistat omatoimisesti, ei ole olemassa tapahtuman järjestäjää, joka ryhtyisi etsimään eksynyttä tai itsensä loukannutta suunnistajaa. Ole siis varovainen ja kerro aina jollekulle omista läheisistäsi, minne olet menossa ja koska aiot palata, ja tarvittaessa ota puhelin mukaan metsään!

(2) Vallitsevissa olosuhteissa urheilu ja liikunta ovat hyväksi vain niille, jotka tuntevat olonsa täysin terveeksi. Jo lievät flunssaoireet voivat johtaa hengästymisen myötä vaarallisiin seurauksiin, jos kyse onkin Covid-19:n aiheuttamasta taudista.

Kaikki, jotka olette terveitä ja haluatte nauttia liikunnasta ja taitoharjoittelusta metsässä, tervetuloa mukaan nauttimaan keväisestä luonnosta!

Tämänhetkinen ”viikon rata” on: LILLFORS, POHJA, 21.–29.3.2020 (linkki Rastilippu.fi-palveluun. Huom.: Rastilippuun ei saa määriteltyä vuorokautta pidempää suunnistusaikaa, ja siksi sivu väittää, että suunnistaa voisi vain 29.3., vaikka oikeasti metsään pääsee koko ajan 21.–29.3.).

Seuraava ”viikon rata” on: RÄFNÄS, ÖSTERBY, 31.3.–5.4.2020 (linkki Rastilippu.fi-palveluun. Huom.: Rastilippuun ei saa määriteltyä vuorokautta pidempää suunnistusaikaa, ja siksi sivu väittää, että suunnistaa voisi vain 5.4., vaikka oikeasti metsään pääsee koko ajan 31.3.–5.4.).

Tervetuloa!

Kategoriat:
Okategoriserade