Helmi-maaliskuun rastit, Bollsta, Pohja: omatoimisuunnistus 19.2.-16.4.2023

(På svenska)

A-radan viides rasti, 17.2.2023.

Huom.: Lumiolosuhteiden ja kysynnän takia tämä harjoitus pysyy avoinna sunnuntaihin 16.4. asti.

(Uutta lumitietoa ma 27.3.: parin erittäin hienon suunnistuspäivän jälkeen saimme jälleen uutta lunta, ja lumisade jatkuu vielä pari päivää. Juuri nyt kannattaakin tarkistaa sääennusteet ennen reissua treeneihin; lumiolosuhteet muuttunevat jälleen parempaan suuntaan viimeistään ennen pääsiäistä.)

Avaamme Etelä-Suomen koululaisten hiihtolomaviikon kunniaksi jälleen uudet talviset omatoimirastit. Tarjolla on tällä kertaa Bollsta, FU-47:n kaksi vuotta sitten valmistunut kartta Pohjassa välittömästi Fiskarin ruukin lounaispuolella. Pysäköinti, lähtö ja maali löytyvät, kun noustaan Von Julinin tietä mäki ylös lounaaseen ruukkikylän keskustasta ja poiketaan heti mäen päällä pienelle metsätielle. Rasteille pääsee sunnuntaiaamusta 19.2. aina sunnuntai-iltaan 12.3. asti. Paperikarttoja saa karttapostilaatikoista Fiskarista (FU-47:n maja, vihreä laatikko, Kalliomäentie) ja Tammisaaren Västerbystä (hiihtomaja, punainen laatikko). PDF-kartat ovat Rastilipussa alkaen la 18.2.

Harjoituksen teemana on keskimatkan rastinotto fyysisesti vaativassa, ylä- ja alamäkijuoksuominaisuuksia kehittävässä avokalliomaastossa. Vaativimman radan noususumma on omatoimirasteille poikkeuksellisesti laskettu, ja se on reilulle viidelle kilometrille peräti 300 m, toisin sanoen A-rata on tällä kertaa fyysisesti selvästi tavallista vaativampi, vaikkei se ole tätä pidempi. B-radalla käytetään samoja rastipisteitä kuin A:lla, mutta rastivälit on rakennettu niin, että fyysinen haaste on jo astetta lievempi. Huomioi myös, että A-radan rastien 4 ja 12 (= B-radan rastit 12 ja 7) on tuoreet paikalliset harvennushakkuut, joiden ajokoneurat näkyvät kartalla vain osin. Pystyvihreät ja vaaleankeltaiset alueet täsmäävät näissäkin kohdin jo hieman paremmin. C- ja D-radat ovat helpompia kaikin tavoin, ja varsinkin D soveltuu myös suunnistustaitoisille lapsille. Radat on suunnitellut Jouko Nurmiainen.

Pysäköinti kartoissa näkyvien lähdön ja maalin lähelle. Olkaa varovaisia sekä huomaavaisia toisia kohtaan, älkääkä motittako muiden autoja. Von Julinin tielle ei pidä pysäköidä: tiellä on kapeuteensa nähden varsin paljon liikennettä. Tarpeen mukaan voi aina pysäköidä myös seurantalo Lukaalin parkkipaikalle Fiskariin, mistä on n. 700 m harjoituksen lähtöön ja maaliin, ja Lukaalin parkkipaikka aurataan hyvin myös lumisemmilla talvikeleillä. Rastit kuten myös lähtö ja maali on tällä kertaa merkitty maastoon pienin rastilipuin. Ei koodinumeroita tai Emitiä.

Huom.: maaston polkuverkostosta suuri osa on Fiskarin ruukin maastopyöräilyreittejä, eli suunnistajana näillä poluilla liikkuessanne huomioikaa ympäristöänne ja varokaa tarvittaessa pyöräilijöitä, jotka voivat liikkua varsinkin alamäkeen ajaessaan varsin nopeastikin.

Tarjolla on neljä ratavaihtoehtoa:

  • A: 5,1 km, 19 rastia, 1:7500 ja 1:10000, noususumma 300 m
  • B: 4,2 km, 16 rastia, 1:7500 ja 1:10000
  • C: 2,9 km, 10 rastia, 1:7500
  • D: 2,1 km, 7 rastia, 1:7500.

Tulospalvelu on tavalliseen tapaamme tarjolla Liveloxissa.

Ulkopuoliset aikuiset maksavat 8 € ja korkeintaan 18-vuotiaat nuoret 5 €; OK Raseborgin jäsenet suunnistavat kaikki ilmaiseksi.

Bollstan ja Fiskarin maasto on tätä kirjoitettaessa (17.2.) sillä tavoin vähäluminen, että jopa 90 prosenttia metsästä on täysin lumetonta ja lopuilla alueilla, joilla lunta on, sitä on sitten kerralla hieman enemmän, n. 10-20 cm. Pakkaspäivinä tässä vanhassa lumessa on kantava hankikuori, ja suunnistajan maaston havainnoinnilla ja mikroreitinvalinnoilla ison osan näistä lumipaikoista pystyy välttämään. Sääennusteiden perusteella on odotettavissa, että harjoituksen aukioloaikana tulee sellaisiakin päiviä, että maastossa on jonkin aikaa uutta lunta, mutta toisaalta tällaiset lumet sulanevat tänä talvena varsin pian pois. Olosuhteet täysipainoiseen suunnistusharjoitteluun ovat siis elleivät täydelliset, niin varsin hyvät ja treenireissun arvoiset.

(Täydennys la 18.2.: Koko Etelä-Suomen yli pyyhkäissyt lumimyrsky toi Fiskarin metsiin n. 3-5 cm uutta märkää lunta, ei enempää. Tämä saattaa pahimmillaan vielä tuplaantua seuraavan vuorokauden kuluessa, mutta olosuhteet ovat talvisuunnistukseen silti edelleen kelvolliset, seuraavaa lämmintä ja uuden lumen sulamista odotellessa.)

(Lisäys ke 22.3.: Harjoituksen maastossa on ollut varsin paljonkin lunta helmikuun lopulla ja maaliskuun alkupuolella, mutta nyt kelit ovat lämmenneet niin, että suunnistusolosuhteet parantuvat päivä päivältä ja ovat jo nyt varsin hyvät. Tervetuloa mukaan suunnistamaan tässä hienossa metsässä!)

Tervetuloa siis joko koulujen hiihtoloman suunnistustreeneihin, tai myös sen jälkeen rakentamaan uuden suunnistuskauden metsäjuoksukuntoa tai vain nauttimaan vähälumisen lopputalven luonnosta!

(Ja kannattaa muistaa myös edellinen treenimme Skogbyn ja Lappohjan suunnalla Prediumissa: vaikka sen Rastilippu-myynti päättynee 26.2., rasteja ei suinkaan kerätä maastosta heti pois, vaan pystymme ottamaan sinnekin vastaan varsinkin isompia seurojen treeniryhmiä myös maaliskuussa ja jopa huhtikuun alussa.)