Februari-marsorientering, Bollsta, Pojo: Orientering på egen hand 19.2-16.4.2023

(Suomeksi)

A-banans kontroll 5, 17.2.2023.

OBS: P.g.a. snöförhållandena och efterfrågan är denna träning öppen till och med söndagen den 16 april.

(Ny snöinformation, må 27.3: efter ett par mycket fina orienteringsdagar fick vi igen ny snö, och det kommer att snöa ännu mera under de följande dagarna. Just nu lönar det sig att kolla väderprognoserna innan man åker till träningen; snöförhållandena kommer sannolikt att bli bättre senast före påsken.)

Vi öppnar igen en ny egenhandsorientering inför sportlovet. Denna gång är det i Bollsta, på FU-47:s två år gamla karta i Pojo på sydvästra sidan av Fiskars bruk. Parkering, start och mål hittar man då man tar sig upp längs von Julins väg mot sydväst från byns centrum och in på skogsvägen uppe på kullen. Träningen är öppen från sö 19.2 till sö kväll 12.3. Papperskartor i kartbrevlådan i Fiskars (FU-47:s föreningshus, grön låda, Kalliomäentie) och i Västerby i Ekenäs (skidstuga, röd låda). PDF-kartor i Rastilippu fr.o.m. lö 18.2.

Temat är kontrolltagning på fysiskt krävande medeldistansbana i kuperad terräng med berg i dagen där man kan utveckla färdigheter att springa upp och ned för backar. Den mest krävande banans stigning är hela 300 meter på femkilometersbanan, m.a.o. är A-banan den här gången klart mera krävande än vanligt fast den inte är längre än den är. B-banan har samma kontroller som A-banan men är byggd så att den är mindre fysiskt utmanande. I närheten av A-banans kontroller 4 och 12 (= B-banans kontroller 12 och 7) finns det områden som nyligen gallrats, där skogsmaskinsspåren bara delvis finns på kartan. De grönsträckade och ljusgula ytorna stämmer redan litet bättre även där. C- och D-banorna är på alla sätt lättare, och särskilt D lämpar sig också för barn som är orienteringskunniga. Banläggare är Jouko Nurmiainen.

Parkering i närheten av start och mål som syns på kartorna. Var försiktiga, visa hänsyn mot andra, blockera inte deras bilar och parkera inte på Von Julins väg (som är smal med relativt mycket trafik). Vid behov kan man parkera också vid föreningshuset Samlingslokalen i Fiskars: därifrån är det ca 700 m till träningens start och mål, och parkeringsplatsen vid Lokalen plogas bra också om det snöar. Kontrollerna samt start och mål är denna gång märkta med små orienteringsskärmar. Inga kodsiffror eller Emit.

OBS: en stor del av stigarna i terrängen är Fiskars bruks terrängcykelstigar, så då ni rör er på stigarna ge akt på omgivningen och eventuella cyklister som kan röra sig med överraskande höga hastigheter särskilt i nedförsbackarna.

Det bjuds på fyra olika banalternativ:

  • A: 5,1 km, 19 kontroller, 1:7500 och 1:10000, stigning 300 m
  • B: 4,2 km, 16 kontroller, 1:7500 och 1:10000
  • C: 2,9 km, 10 kontroller, 1:7500
  • D: 2,1 km, 7 kontroller, 1:7500.

Resultatservice fås givetvis via Livelox.

Utomstående vuxna betalar 8 € och juniorer t.o.m. 18 år 5 €; OK Raseborgs medlemmar orienterar alla gratis.

I skrivande stund (17.2) har terrängen i Bollsta och Fiskars så litet snö att t.o.m. 90 procent av skogen är helt snöfri, men resten har sedan mera på en gång (ca. 10-20 cm). Då det är minusgrader bär skaren på den gamla snön, och genom att observera terrängen och göra mikrovägval kan orienteraren delvis undvika dessa snöiga områden. På basis av väderleksprognosen är sådana dagar att vänta då det finns litet nysnö, men denna torde smälta fort. Förhållandena är alltså om inte idealiska så åtminstone mycket goda för fullskalig orienteringsträning, så det lönar sig att komma.

(Tillägg lö 18.2: Snöstormen över södra Finland hämtade bara ca 3-5 cm ny snö till Fiskars. I värsta fall kan mängden ännu fördubblas under det kommande dygnet, men förhållandena är tillsvidare ändå relativt goda för vinterorientering, så länge vi får vänta på varmare dagar och att den nya snön igen smälter bort.)

(Tillägg on 22.3: Det har funnits ganska mycket ny snö i träningsterrängen i slutet av februari och i början av mars, men nu har det blivit så varmt att träningsförhållandena blir bättre varje dag. Välkommen med och orientera i den här fina skogen!)

Välkomna under sportlovet eller efter det och börja bygga upp skogslöpningskonditionen eller för att njuta av vårvinterns nästan snöfria natur!

(OBS: minns även vår föregående träning i Predium nära Skogby och Lappvik; dess försäljning i Rastilippu tar slut 26.2 men kontrollerna samlas inte in genast, utan vi kan ta emot särskilt träningsgrupper också där i mars och i början av april.)