Raseborgs vårtävling 2025: Banläggarnas utlåtande

(Suomeksi)

Terrängen i Snappertuna, nära Raseborgs slott, erbjuder ypperliga möjligheter att skapa både medeldistans- och långdistansbanor av hög kvalitet. Tävlingsområdet innehåller såväl tekniska, finskurna områden som öppen lättlöpt mark med färre detaljer. De tekniska partierna karaktäriseras av detaljerade höjd- och bergsformationer med en hel del branter men också några riktigt mäktiga stup. Terrängen är lättframkomlig med rikligt med berg i dagen som i de typiska västnyländska terrängerna, dock med lite större höjdskillnader och mer detaljerat än många andra områden i regionen.

De bästa tekniska partierna utnyttjas i hög grad i banläggningen så att alla klasser erbjuds en lämplig utmaning. De längre banorna kommer att röra sig mellan flera områden av olika karaktär med säregna utmaningar. I april, då tävlingen går av stapeln, har undervegetationen inte ännu hunnit växa till sig; således kommer löpbarheten att vara ytterst bra på många partier. Det gäller alltså att använda sin löpkapacitet till fullo då det är möjligt men ändå minnas att sakta in ordentligt i de knepigare områdena. På området finns också mycket djurstigar av olika storlek, de flesta inte inritade på kartan. Trots det kan en skicklig orienterare ändå utnyttja dem i vissa fall.

Med tanke på skogens ekonomiska omloppstid är tidpunkten just nu mycket gynnsam för orientering i denna terräng. De hyggen som syns på orienteringskartor från tidigare årtionden har hunnit växa till hög skog, det finns bara några ogallrade ungskogspartier, och det har inte gjorts några större nya kalhyggen. Det finns alltså sällsynt lite ljusgul färg på tävlingskartan, och det finns inte heller fler än några märkbara områden med olika gröna eller grönstreckade karttecken. Mörkare gult, det vill säga åkrar och ängar, finns dock på kartan, och bland annat deras kanter har utnyttjats för att planera banor som är trygga och lämpliga också för juniorer trots att det finns bara få tydliga stigar i terrängen.

Banorna är av medeldistanskaraktär för alla klasser från HD60 nedåt, medan HD65 och uppåt denna gång har en långdistans att se fram emot. Långdistanserna innehåller lite längre kontrollavstånd med mera fokus på vägvalet och själva utförandet men också kortare avstånd på de detaljrika områdena. Också i de klasser som löper medeldistans finns det möjlighet att plocka sekunder genom smarta vägval och utföranden. Banläggarna har jobbat för att ge varje kontrollsträckning ett eget syfte; det krävs alltså fokus hela vägen från start till mål för ett optimalt utförande.

Vid planerandet av juniorernas banor har vi fäst särskilt uppmärksamhet vid lämplig färdighetsnivå för varje klass, med tanke på att det tidigt på våren kan delta också många sådana juniorer för vilka denna tävling är den första i en ny klass efter vintern. För att sänka denna tröskel arrangerar vi också skilda klasser för 13- och 15-åringar. Därtill erbjuder vi öppna barnklasser, där också nybörjare tryggt kan skaffa sig sin första tävlingsupplevelse i sällskap av en mer erfaren följeslagare.

Särskilt i de yngsta klasserna kommer deltagarnas fart att variera mycket från ett kontrollavstånd till ett annat, beroende på om underlaget och ledstängerna är väg och jämn åker eller backig skog och dikeskant eller beståndsgräns. På det här sättet blir tempoväxlingarna, som är typiska för medeldistans, en väsentlig del av orienteringsuppgiften också för barnen, med beaktande av deras färdigheter, vägvalen inte att förglömma. På de åkrar som inte är separat märkta som förbjudna områden med violett färg på kartan är det tillåtet att ta sig fram.

Tidigare orienteringskartor finns från år 1996 och 2012. I tävlingssyfte har området senast använts våren 2012, och efter det har några motionsorienteringar ordnats på området, men inte på några år. Det är värt att observera att de gamla kartorna inte alls har använts som grund för den nya tävlingskartan, utan vår kartläggare Eemeli Suominen har gjort denna helt och hållet från början utgående från Lantmäteriverkets nyaste material. Vi banläggare tycker att Eemeli har lyckats i det krävande uppdraget att göra en fin och balanserad karta: den innehåller tillräckligt information för orienteraren också i de ställvis mycket detaljerade terrängpartierna, men samtidigt är den tillräckligt generaliserad, så att den går bra att läsa också i hög fart.

Tävlingsområdet hör helt klart till de bästa och intressantaste terrängerna i trakten, och banläggarna har gjort sitt bästa för att erbjuda deltagarna medel- och långdistansbanor av högsta klass. Vi önskar er välkomna på en upplevelserik och njutbar tävling till Snappertuna!

Jouko Nurmiainen och Karl Emil Lemström