OK Raseborgs höstmöte 24.11.2024: Kontrollplock/nattorientering

OK Raseborg arrangerar sin traditionella nattpoängorientering med kontrollplock söndagen den 24 november 2024 på sprintkartan Västerby-Trollböle i Ekenäs. Banläggningen har beaktat snöläget, och även om det utöver plogade gator och trottoarer finns vissa avsnitt i skogen sker den största delen av orienteringen på plogat underlag. Eftersom det också finns fungerande gatubelysning går det denna gång att orientera också med en litet mindre pannlampa. Något slags lampa är dock nödvändigt, och dessutom rekommenderar vi gula reflexvästar av trafiksäkerhetsskäl. Alla som är intresserade av nattorientering och har en pannlampa är välkomna med.

Evenemanget börjar genast efter föreningens höstmötesprogram. OK Raseborgs medlemmar och FU-47:s motionsorienteringsfunktionärer orienterar gratis, övriga betalar kartavgiften (vuxna 8 €, 18-åriga och yngre 5 €). Anmälning och betalning antingen på plats eller på förhand i Rastilippu.fi. Betalning kontant, med MobilePay eller motionssedlar.

Parkering, anmälning och resultatservice vid Mikaelskolan, Hangövägen 2061, Ekenäs.

Start:
Gemensam start ca kl. 17.00–17.30 beroende på vårt mötesprogram och rusningen vid anmälan. Ankomst till Mikaelskolan helst redan kl. 16.30, så att alla hinner anmäla sig och i god tid förbereda sig. Ingen orientering på egen hand den här gången.

Karta och kontroller:
Kartan är i plastfodral. Kartan är vändbar, dvs. första hälften av området finns pä ena sidan och andra hälften på andra sidan. Kartans skala är 1:5000, och den är ritad eller uppdaterad 2023–2024. På kartan finns det 26 kontroller, av vilka en del är värda en poäng, en del tre och en del fem, så att det är möjligt att få högst 100 poäng (vilket förutsätter tio extrapoäng på specialkontrollen, se nedan, annars är maximala mängden poäng 90).

Alla kontroller har en kod som är märkt på kartan vid kontrollen och i terrängen på stämplingsenheten. Antalet poäng per kontroll är angett på kartan i parentes efter kontrollkoden. Dessutom framgår antalet poäng av kontrollangivelsernas högra spalt. Kontrollangivelserna finns på kartan (alla kontrolldefinitioner på bägge sidor av kartan, även om en del av kontrollerna finns bara på den ena sidan). På kontrollerna finns det normalstora kontrollskärmar, koder och Emit-stämpelenheter men inga reflexer. Livelox finns.

Observera också specialkontrollen (kod 57), där man kan få fem poäng vid första besöket men tio extra poäng om man kommer tillbaka och stämplar på nytt efter att däremellan ha stämplat på minst fem andra kontroller. Av denna orsak nämns på kartan för denna kontroll både kontrollens totala 15 poäng och de 5+10 poäng de två skilda stämplingarna ger. I kontrolldefinitionsrutan syns dock endast den totala mängden, 15 poäng, för de två stämplingarna.

Terräng och orienteringsuppgifternas svårighetsgrad:
Huvudsakligen urban terräng men även närskog, där det är svårare än vanligt att ta sig fram p.g.a. snön. Andelen skog ökar ju längre bort man kommer från evenemangscentrum. På de plogade partierna är framkomligen utmärkt med tanke på väglaget, men det är viktigt att beakta trafiksäkerheten. Vi rekommenderar vinterlöpskor med ståldubbar och stötdämpning.

Stigar och övriga ledstänger finns tillräckligt för de yngre deltagarna särskilt nära start och mål, och där finns även flera en och tre poängs kontroller som passar för yngre orienterare (för barn som nyss börjat nattorientera rekommenderas det att en vuxen följer med). Fempoängskontrollerna längre bort från start och mål är klart svårare.

För att få fulla 100 poäng måste man springa ca 7 km längs den optimala tillåtna rutten (fågelvägen utan hänsyn till förbjudna gårdsområden 6,0 km). I år utgår banläggaren från att de snabbaste orienterarna hinner samla fulla poäng, varvid sluttiden avgör segern. En utmaning också för de snabbaste är dock att uppfatta den optimala ordningen för kontrollerna så att man också hinner stämpla på specialkontrollen två gånger med optimalt vägval. Den flesta blir dock tvungna att välja i riktig rogainingstil vilka och hur värdefulla kontroller de hinner uppsöka innan tiden går ur.

Övrigt:
Klädbyte och duschmöjlighet vid Mikaelskolan. Användning av dubbskor inomhus förbjuden.

Regler och resultat:
– Max tid att löpa från start till mål via valda kontroller är 1.00.00, alltså en timme. På kartan finns start, mål och 26 kontroller.
– En del av kontrollerna ger en poäng, en del tre och en del fem. Mängden poäng per kontroll är utmärkt på kartan inom parentes efter kontrollkoden samt i den högra spalten på kontrollangivelserna. En av kontrollerna ger extra poäng om man stämplar där på nytt efter att däremellan ha stämplat på minst fem andra kontroller. Det maximala antalet poäng är 100.
– En sluttid på 1.00.00 eller mindre ger inga minuspoäng.
– Efter en timme ger varje påbörjad minut 1.00.01–1.05.00 fem minuspoäng (1.00.01­–1.01.00 ger –5 poäng; 1.01.01–1.02.00 ger –10; 1.02.01–1.03.00 ger –15; 1.03.01–1.04.00 ger –20 och 1.04.01–1.05.00 ger –25).
– Från och med 1.05.01 ger varje påbörjad minut 10 minuspoäng: 1.05.01–1.06.00 ger –35 poäng, 1.06.01–1.07.00 ger –45 poäng, 1.07.01–1.08.00 ger –55 poäng och så vidare.
– Om flera orienterare får lika många poäng avgörs placeringarna mellan dem enligt sluttiden. Segraren är alltså den som har den snabbaste sluttiden av dem som har flest poäng.

Välkommen!